NEDERLANDS ACTEUR EN REGISSEUR 


Wat Bert Hana kan, leer je op geen enkele school: van je eigen leven kunst maken'.

Eric v/d Velden Cultureel
Persbureau


‘Bert Hana is zo'n succesnummer’

VINCENT KOUTERS De Volkskrant

'Bert Hana is a strange man'.

David Vining, NYTheater

‘Bert Hana is één van de grappigste acteurs die ik ken! Hij is fantastisch.’

Ron Boszhard AVROTROS

CONTENTS

· Acteur
· Maker
· Maankalf
· Video’s
· Foto’s
· Contact


NIEUWS
Bert speelt vast de rol van Postbode Bert in Zin In Zappelin van de AvroTros. Daarnaast presenteerd hij kletspraat met Rian Gerritsen in het programma Het Feest van Zappelin waar op dit moment een nieuwe reeks afleveringen van wordt uitgezonden. Iedere zaterdag 8:00 NPOZapp.  

4 maart gaat Buenas Chicas in premiere van regisseur Pim van Hoeve. Billie (Susan Radder) is een superambitieuze junior advocaat met het hart op de tong. Maar nadat ze een belangrijke zaak heeft verpest, dreigt ze te worden ontslagen. Bert speelt de rol van Willem Koster. Een golffanaat die zijn oog heeft laten vallen op een wijngaard in Spanje om daar zijn eigen golfresort te bouwen. 

Op 1 juni zal er een eenmalige life uitvoering zijn van de podcast Maankalf op het Schelpfestival in Deventer. De Podcast werd in 2022 gemaakt (NPORadio 1 Parelradio) en is de beluisteren via alle podcast kanalen. Bert schreef het script, nam de regie en speelde de hoofdrol in deze fictie podcast. 

Op dit moment op Netflix De Piraten van Hiernaast II  (regie Pim van Hoeve) . Bert speelt wederom buurman Daandels. In deel twee wordt het slaperige kustplaatsje Zandwijk opgeschikt door de komts van Ninja’s. 

13 januari was Bert te gast bij LEX ONTMOET. Een soort zomergasten, maar dan met Lex en zonder ondergelopen caravan. Kijk hier de uitzending terug. 

Ron en Riet vertrekken niet! (zapp/avrotros) met Bert in de rol van camping beheerder Jochem. Kijk hier naar een aflevering.

Nu  Jackie en Oopjen (regie Annemarie van de Mond) Ondemand o.a. op Pathe Thuis. Bert speelt de rol van Herbert Vos.



BIO
Bert Hana is regisseur en acteur. De projecten van Hana zijn door het veelvuldig gebruik van projectie erg visueel van aard. Hij maakte in 2013 de live documentaire #Alleman, een hommage aan de iconische film van Bert Haanstra uit 1963. Met zijn dia-performance Papadag won hij in 2009 de Dioraphte Amsterdam Fringe Award en was te zien in New York, Praag en Zuid Afrika.

Hana's autonome werk is altijd documentair en begeeft zich op het grensvlak van fictie en werkelijkheid. Daarnaast is hij een groot verzamelaar van found footage. Zijn verzameling bestaat uit gevonden dia's, 8mm films en audiotapes die hij inzet voor projecten als Diadisco, wild projecteren en luisterloket.

Bert Hana is een veelzijdig acteur met goed gevoel voor timing en fysiek spel.  Hij debuteerde als acteur in de korte film SUIKER (2010 Jeroen Annokkee) die verschillende prijzen in de wacht sleepte waaronder de Publieksprijs en Prijs voor Beste Comedy op het Clermont-Ferrand International Short Film Festival 2011.

Sindsdien was Hana in verschillende series en films te zien waaronder de met een Emmy Award bekroonde serie Ramses (Michiel van Erp) en Alles Mag (Steven Wouterlood). Hij speelde de overspannen minnaar van Bianca Krijgsman in de tv serie B.A.B.S. (Rita Horst) en schitterde als ketting rokende broer van Martijn Fischer in Gek Van Oranje (Pim van Hoeve).

Hana is dagelijks op TV te zien in het kinderprogramma Zin in Zappelin als Postbode Bert. Daarnaast kent het grote publiek hem als Meneer Daandels in de bioscoop films De Piraten van Hiernaast (Pim van Hoeve) en als Frans in de hitsserie Tenminste Houdbaar Tot (Jan Albert de Weert) van de AVROTROS.  

Hana is sinds 2022 lid van de DAFF (Dutch Academy For Film).


︎  ︎  ︎



CONTACT 
Bert Hana
T.a.v. De Manege
De Kempenaerstraat 11-B
1051 CJ Amsterdam
info@berthana.com





Home

BERT HANA

>>> MAKER




Bert Hana is acteur en maker. De projecten van Hana zijn door het veelvuldig gebruik van projectie erg visueel van aard. Hij maakte in 2013 de live documentaire #Alleman, een hommage aan de iconische film van Bert Haanstra uit 1963. Met zijn dia-performance Papadag won hij in 2009 de Dioraphte Amsterdam Fringe Award en was te zien in New York, Praag en Zuid Afrika.

Hana's autonome werk is vaak documentair en begeeft zich op het grensvlak van fictie en werkelijkheid. Daarnaast is hij een groot verzamelaar van found footage. Zijn verzameling bestaat uit gevonden dia's, 8mm films en audiotapes die hij inzet voor projecten als Diadisco, wild projecteren en luisterloket.



PROJECTEN



DE RETRO VLOGS




Bert Hana trakteert je op een flitsend familieavontuur van 10 minuten. In vijf korte afleveringen leren we het echtpaar Verschuur kennen. Van achter de diaprojector voorziet Gerard, als een vlotte vlogger van zijn tijd, alle beelden van commentaar. Dat hij zijn leven iets rooskleuriger ziet dan de foto’s tonen, doet daar geen afbreuk aan. De glamour gluurt altijd om de hoek, ook al woon je in een Vinex-wijk in Lutjebroek.


Speellijst
premiere Theaterfestival De Parade ‘18

2018 - 2020
Theaterfestival De Parade, Den Haag, Utrecht, Amsterdam - Oerol Terschelling - Theater Bellevue Amsterdam - Huiskamerfestival Broek in Waterland - Theater Kikker Utrecht - Wilheminakamer Festival Amsterdam - Kijken, Kijken, Kopen Alkmaar.

Credits
Regie en spel - Bert
Beelden - Dagmar van Wersch


De Volkskrant
‘Theatermaker en acteur Bert Hana vertaalt een populair internetfenomeen naar het theater. In De Retro Vlogs katapulteert hij het fenomeen vloggen terug in de tijd, zo eind jaren zeventig, ver voor de uitvinding van internet. Een tamelijk geniale inval, om zo’n hedendaags verschijnsel los te koppelen van de techniek die het mogelijk maakt. Want die techniek beïnvloedt en verandert onze moraal.

Hana speelt een man die met dia’s vertelt over zijn leven, op een vaste avond in de week voor een publiek in een buurtcentrum in Lutjebroek. Zijn relatie is uit, hij toont nostalgische foto’s van zijn ex-vriendin, hij huilt; het is al te privé, ijdel en belachelijk. Hilarisch en ook een beetje schokkend hoe ondenkbaar zoiets ooit was, terwijl vloggen nu een volkomen aanvaard verschijnsel is. De verdere uitwerking is een tikje flauw, maar Hana zet je op originele wijze aan het denken over technologische ‘vooruitgang’ en de verontrustende verstrengeling van techniek en ethiek. ‘

Henrien Wensink
19 augustus 2018



I AM NOT HOME VIDEO





Een virtuele vertaling van een selectie antwoordapparaatberichten en één bijzondere videoband.

IDFA DocLab 2016 Competition for Digital Storytelling 2016.

Première IDFA 2016. Op verschillende plekken vertoond waaronder Het Instituut voor Beeld en Geluid.

Credits
Regie & concept: Bert Hana
Beeld: Thierry Pul, Roelof Terpstra, Bert Hana
Sound Design: Spook.FM
Edit: Joris Seghers
Producent: Thierry Pul, Purple Pill
Regisseur en found footage-fanaat Bert Hana verzamelt al jaren homevideo’s en antwoordapparaten. I Am Not Home Video is een virtuele vertaling van een selectie antwoordapparaatberichten en één bijzondere videoband die Hana in een kringloopwinkel vond. In die video filmt iemand zijn huis. Het is 2001, er is niemand thuis. Het lijkt alsof deze persoon zijn huis vastlegt voor de toekomst. Of misschien voor de verzekering?

Ter gelegenheid van het tienjarig jubileum van IDFA DocLab vertaalde Bert Hana deze homevideo samen met VR-studio Purple Pill naar een 360-gradenwereld. Neem plaats in een virtuele terugblik op het einde van een tijdperk, en het begin van een nieuwe.

Als een archeoloog wijst Hana je op de komst van de allereerste eurobriefjes, de berechting van Miloševic en het instorten van de Twin Towers. Daarna ontvouwt het gefilmde huis zich driedimensionaal om je heen, in typische VHS-kleuren. Kijk of loop er rustig even in rond. Voor je staat een antwoordapparaat op tafel. Misschien bekruipt je tegelijk een gevoel van ongemak en nieuwsgierigheid. Zijn deze berichten wel voor jou bedoeld?











REBUILD FUKUSHIMA





Meewerken aan de wederopbouw van Fukushima na de kernramp, met bouwpakketten op basis van Google Steet View. 


OORZAKEN FESTIVAL - BRAKKE GROND AMSTERDAM 2016 
during Oorzaken Festival visitors could rebuild five different houses while they listened to stories of former inhabitants

POST SUPER DUTCH - CENTRE FOR CONTEMPORARY ART UJAZDOWSKI CASTLE WARSAW 2016
during the Post Super Dutch visitors could rebuild five different houses while they listened to stories of former inhabitants

HOPE STEP JAPAN 2016 WORKSHOP AT LOYD HOTEL AMSTERDAM
during the event Hope Step Japan! Dagmar van Wersch and Bert Hana will give a short presentation about their project after which they invite visitors to start building

IDFA DOCLAB 2015 -  BRAKKE GROND AMSTERDAM
during the IDFA DocLab exhibition visitors could rebuild five different houses while they listened to stories of former inhabitants

BEELDDRAGERS 2015 VOLKSHOTEL AMSTERDAM
with Beelddragers Amsterdam Bert Hana and Dagmar van Wersch presented their first house, Tomioka Highway 56


Credits
director Dagmar van Wersch & Bert Hana
translator Simon Joseph
voice - over Simon Joseph & Charlotte Baines
Bijna vijf jaar na de kernramp in maart 2011 ligt de Japanse provincie Fukushima er nog altijd bij als een hedendaags Pompeï. Een spookgebied waar de stoplichten van rood op groen springen, maar niemand klaarstaat om over te steken.

De wederopbouw rond de kerncentrale is begonnen en dat gebeurt niet alleen door stedenbouwkundigen en archeologen. Dagmar van Wersch en Bert Hana werken mee vanachter hun laptop aan de andere kant van de wereld. Via Google Street View speuren ze Fukushima af, Van Wersch als fotograaf zonder camera en Hana als Street View-expert.

Geïnspireerd door ansichtkaarten van iconische gebouwen die je tot miniatuur kunt vouwen, maken ze van het gevonden beeldmateriaal bouwpakketten van de oorspronkelijke huizen. Door dit fysieke aspect te combineren met audiofragmenten van oud-bewoners, laten ze je stilstaan bij de impact van de ramp op een individueel niveau: hoe het is om niet meer naar huis terug te kunnen gaan.

Tomioka Highway 56 is het eerste huis in dit project, een reconstructie van heel Fukushima het uiteindelijke doel. Van Wersch en Hana hebben het voorwerk gedaan. Nu is het aan jou om te puzzelen en te bouwen, en zo Fukushima te laten herrijzen als een feniks uit de radioactieve as.









#ALLEMAN




Vijftig jaan na Alleman neemt regisseur Bert Hana ons in een live documentaire mee door de straten van Nederland digitaal vastgelegd op Google Street Vieuw. 

Winnaar van de Dutch Directors Guild Award 2013 in de categorie online / transmedia voor meest opmerkelijke regie.

Hans Aarsman 'wat een topavond'

Berend Jan Bockting 'Erg leuke, grappige Google-Streetviewvertelling zonder moralistisch privacy vingertje. Fijn.'

SPEELLIJST

premiere
24 november 2013
IDFA DocLab De Brakke Grond Amsterdam

Tournee 2013 -2014

Filmschuur Haarlem,
LUX Nijmegen,Cultureel Centrum Landvast Alblasserdam, 
Cultuurpodium Groene Engel Oss,
Verkadefabriek Den Bosch, Filmhuis Bussum, Corrosia Almere Stad, Filmtheater 'T Hoogt Utrecht, Lumiere Maastricht
EYE Amsterdam Groninger Forum, Plaza Futura Eindhoven
Studium Generale Eindhoven.


Vijftig jaar na het uitkomen van Alleman van Bert Haanstra (nog altijd de bestbezochte Nederlandse documentaire aller tijden), brengt theatermaker en acteur Bert Hana een hommage aan deze iconische film.

Deze live documentaire neemt je mee door de online vastgelegde straten van Nederland. Hana verzamelde de afgelopen jaren via Google Street View beelden van Nederland. Net als Haanstra's documentaire dat in 1963 deed, tonen de beelden de gewone Nederlander en karakteristieke taferelen van ons land. We zien Staphorstse vrouwen grasmaaien, een Hollands gezinnetje kamperen en bakfietsmoeders ruzie maken. De beelden voeren ons van kale Zeeuwse vlaktes tot de propvolle Amsterdamse tuindorpen; van rebellerende pubers tot het meisje van Vermeer. Zo ontstaat een fascinerend beeld van ons polderland.

De voorstelling komt live tot stand, in een combinatie van de directheid van theater en de beeldende kracht van film, begeleid door woorden van columniste Sylvia Witteman en een live uitgevoerde soundtrack. #Alleman onderzoekt wat er de afgelopen vijftig jaar veranderd is. Hebben we onze preutsheid verloren om ons nu druk te maken over onze privacy? Heeft de veelvuldige beschikbaarheid van informatie ons rijker gemaakt?



Credits
Regie & voice-over: Bert Hana
Tekst: Sylvia Witteman
Muziek: Chop Wood
Edit: Floortje Zonneveld
Producent: Arjen Barel







PAPADAG




In de Zomer van 2009 maakte theatermaker en vader Bert Hana een diaverslag van de vakantie met zijn 6 jarige dochter. Op suggestie van een buurman gaf Bert zich op voor het Amsterdam Fringe Festival en liet het Amsterdamse publiek in zijn eigen huiskamer de dia's zien. Met succes, de huiskamer zat iedere avond vol en Papadag won de Dioraphte Amsterdam Fringe Award 2009.


Tournee
premiere Amsterdam Fringe Festival 2009.

inmiddels 120 keer gespeeld waaronder op het National Arts Festival in Zuid Afrika, De grote zaal van de schouwburg Utrecht, Theater Aan Zee in Oostende, La Mama – The First Floor Theatre in New York, Brighton Spiegeltent en op het Praag Fringe Festival.

'gruwelijk onheilspellend' Vincent Kouters Volkskrant

'Daddy Day kunnen we van harte aanbevelen' Herien Wensink NRCNext

'Langzaam trekt Hana op ingenieuze wijze zijn bezoekers mee van een prettige naar een zeer donkere ambiance' Henk de Jong in TM.

'Wat Bert Hana kan, leer je op geen enkele school: van je eigen leven kunst maken' Eric v/d Velden Cultureel Persbureau.

Knarsende voorstelling gezien in #Fringe: 'Daddy Day' van van Bert Hana. Een doodleuk dia-avondje met een bloedstollend eind. Hans Aarsman op Twitter

‘Daddy Day is a perfectly pitched, meticulously performed work that stretches the limits of theatre and leaves one reeling. The rich detail continues to be revealed after leaving the venue and walking down the street, shaken by the unsettling possibilities of perfectly realised art.’ Zane Henry Fringe Review

Bert Hana is a strange man. And bless FringeNYC for bringing us weird, touching, unexpected, and completely noncommercial shows like his.
David Vining NYTheater



In alle vroegte staan we bij de volgepropte geleende auto van mijn ouders. Sophie met nog slaperige oogjes en haar kussen onder haar arm, ik strak van de cafeïne door de twee sterke bakken koffie van de buurvrouw. Nog voor we goed en wel op weg zijn moet de lieve schat plassen. We stoppen bij McDonald's waar ik een vette McEgg verorber en zij een Happy Mail. Volgevreten zetten we onze toch in; eind bestemming een zorgeloze vakantie op de oer-Hollandse familiecamping Zandzicht.









NYTHEATER