NEDERLANDS ACTEUR EN REGISSEUR 


Wat Bert Hana kan, leer je op geen enkele school: van je eigen leven kunst maken'.

Eric v/d Velden Cultureel
Persbureau


‘Bert Hana is zo'n succesnummer’

VINCENT KOUTERS De Volkskrant

'Bert Hana is a strange man'.

David Vining, NYTheater

‘Bert Hana is één van de grappigste acteurs die ik ken! Hij is fantastisch.’

Ron Boszhard AVROTROS

CONTENTS

· Acteur
· Regisseur
· De Retro Vlogs
· Video’s
· Contact


NIEUWS
Nu in de bioscoop De Piraten van Hiernaast (regie Pim van Hoeve)  waarin Bert de rol van Meneer Daandels speelt.

In september op TV Ron en Riet vertrekken niet! (zapp/avrotros) met Bert in de rol van camping beheerder Jochem.In het najaar gaat de film Jackie en Oopjen (regie Annemarie van de Mond) in premiere waarin Bert de rol van Herbert Vos speelt.

In december op NPO 1  I.M. van Michiel van Erp waarin Bert de rol van Thijs Palmen speelt, de boer van Connie. 

BIO
Bert Hana is regisseur en acteur. De projecten van Hana zijn door het veelvuldig gebruik van projectie erg visueel van aard. Hij maakte in 2013 de live documentaire #Alleman, een hommage aan de iconische film van Bert Haanstra uit 1963. Met zijn dia-performance Papadag won hij in 2009 de Dioraphte Amsterdam Fringe Award en was te zien in New York, Praag en Zuid Afrika.

Hana's autonome werk is altijd documentair en begeeft zich op het grensvlak van fictie en werkelijkheid. Daarnaast is hij een groot verzamelaar van found footage. Zijn verzameling bestaat uit gevonden dia's, 8mm films en audiotapes die hij inzet voor projecten als Diadisco, wild projecteren en luisterloket.

Als acteur speelde hij onder andere in de tv serie Ramses van Michiel van Erp, de theatervoorstelling Scrooge in de regie van Ira Judkovskaja en de korte film Suiker van Jeroen Annokkee, die verschillende internationale prijzen in de wacht sleepte.


︎  ︎  ︎CONTACT 
Bert Hana
T.a.v. De Manege
De Kempenaerstraat 11-B
1051 CJ Amsterdam
info@berthana.com

Home

BERT HANA

>>> MAKER
Bert Hana is regisseur en acteur. De projecten van Hana zijn door het veelvuldig gebruik van projectie erg visueel van aard. Hij maakte in 2013 de live documentaire #Alleman, een hommage aan de iconische film van Bert Haanstra uit 1963. Met zijn dia-performance Papadag won hij in 2009 de Dioraphte Amsterdam Fringe Award en was te zien in New York, Praag en Zuid Afrika.

Hana's autonome werk is altijd documentair en begeeft zich op het grensvlak van fictie en werkelijkheid. Daarnaast is hij een groot verzamelaar van found footage. Zijn verzameling bestaat uit gevonden dia's, 8mm films en audiotapes die hij inzet voor projecten als Diadisco, wild projecteren en luisterloket.PROJECTEN

I AM NOT HOME VIDEO
Een virtuele vertaling van een selectie antwoordapparaatberichten en één bijzondere videoband.

16 - 27 Nov 2016 on IDFA
IDFA DocLab Competition for Digital Storytelling 2016.
Regisseur en found footage-fanaat Bert Hana verzamelt al jaren homevideo’s en antwoordapparaten. I Am Not Home Video is een virtuele vertaling van een selectie antwoordapparaatberichten en één bijzondere videoband die Hana in een kringloopwinkel vond. In die video filmt iemand zijn huis. Het is 2001, er is niemand thuis. Het lijkt alsof deze persoon zijn huis vastlegt voor de toekomst. Of misschien voor de verzekering?

Ter gelegenheid van het tienjarig jubileum van IDFA DocLab vertaalde Bert Hana deze homevideo samen met VR-studio Purple Pill naar een 360-gradenwereld. Neem plaats in een virtuele terugblik op het einde van een tijdperk, en het begin van een nieuwe.

Als een archeoloog wijst Hana je op de komst van de allereerste eurobriefjes, de berechting van Miloševic en het instorten van de Twin Towers. Daarna ontvouwt het gefilmde huis zich driedimensionaal om je heen, in typische VHS-kleuren. Kijk of loop er rustig even in rond. Voor je staat een antwoordapparaat op tafel. Misschien bekruipt je tegelijk een gevoel van ongemak en nieuwsgierigheid. Zijn deze berichten wel voor jou bedoeld?REBUILD FUKUSHIMA

Meewerken aan de wederopbouw van Fukushima na de kernramp, met bouwpakketten op basis van Google Steet View. 


2016 - SEPTEMBER 30 - NOVEMBER 5 BRAKKE GROND AMSTERDAM
during Oorzaken Festival visitors could rebuild five different houses while they listened to stories of former inhabitants

2016 - JUNE 10-12 CENTRE FOR CONTEMPORARY ART UJAZDOWSKI CASTLE WARSAW
during the Post Super Dutch visitors could rebuild five different houses while they listened to stories of former inhabitants

2016 - MARCH 13 WORKSHOP AT LOYD HOTEL AMSTERDAM 14.30 and 16.00 h
during the event Hope Step Japan! Dagmar van Wersch and Bert Hana will give a short presentation about their project after which they invite visitors to start building

2015 - NOVEMBER 19-29 BRAKKE GROND AMSTERDAM
during the IDFA DocLab exhibition visitors could rebuild five different houses while they listened to stories of former inhabitants

2015 - NOVEMBER 20&21 VOLKSHOTEL AMSTERDAM
with Beelddragers Amsterdam Bert Hana and Dagmar van Wersch presented their first house, Tomioka Highway 56


credits
director Dagmar van Wersch & Bert Hana
translator Simon Joseph
voice - over Simon Joseph & Charlotte Baines
Bijna vijf jaar na de kernramp in maart 2011 ligt de Japanse provincie Fukushima er nog altijd bij als een hedendaags Pompeï. Een spookgebied waar de stoplichten van rood op groen springen, maar niemand klaarstaat om over te steken.

De wederopbouw rond de kerncentrale is begonnen en dat gebeurt niet alleen door stedenbouwkundigen en archeologen. Dagmar van Wersch en Bert Hana werken mee vanachter hun laptop aan de andere kant van de wereld. Via Google Street View speuren ze Fukushima af, Van Wersch als fotograaf zonder camera en Hana als Street View-expert.

Geïnspireerd door ansichtkaarten van iconische gebouwen die je tot miniatuur kunt vouwen, maken ze van het gevonden beeldmateriaal bouwpakketten van de oorspronkelijke huizen. Door dit fysieke aspect te combineren met audiofragmenten van oud-bewoners, laten ze je stilstaan bij de impact van de ramp op een individueel niveau: hoe het is om niet meer naar huis terug te kunnen gaan.

Tomioka Highway 56 is het eerste huis in dit project, een reconstructie van heel Fukushima het uiteindelijke doel. Van Wersch en Hana hebben het voorwerk gedaan. Nu is het aan jou om te puzzelen en te bouwen, en zo Fukushima te laten herrijzen als een feniks uit de radioactieve as.

#ALLEMAN
Vijftig jaan na Alleman neemt regisseur Bert Hana ons in een live documentaire mee door de straten van Nederland digitaal vastgelegd op Google Street Vieuw. 

Winnaar van de Dutch Directors Guild Award 2013 in de categorie online / transmedia voor meest opmerkelijke regie.

Hans Aarsman 'wat een topavond'

Berend Jan Bockting 'Erg leuke, grappige Google-Streetviewvertelling zonder moralistisch privacy vingertje. Fijn.'

SPEELLIJST

24 november 2013
IDFA DocLab De Brakke Grond Amsterdam

30 november 2013 Filmschuur Haarlem

1 december 2013
LUX Nijmegen

2 & 3 december 2013 
Cultureel Centrum Landvast Alblasserdam 

10 januari 2014
Cultuurpodium Groene Engel Oss

18 januari 2014
Verkadefabriek Den Bosch

6 februari 2014
Filmhuis Bussum

7 februari 2014
Corrosia Almere Stad

8 februari 2014
Filmtheater 'T Hoogt Utrecht

10 februari 2014
Lumiere Maastricht

14 februari 2014
Plaza Futura Eindhoven

15 februari 2014 EYE Amsterdam

28 mei 2014Groninger Forum

29 april 2015
Studium Generale Eindhoven


Vijftig jaar na het uitkomen van Alleman van Bert Haanstra (nog altijd de bestbezochte Nederlandse documentaire aller tijden), brengt theatermaker en acteur Bert Hana een hommage aan deze iconische film.

Deze live documentaire neemt je mee door de online vastgelegde straten van Nederland. Hana verzamelde de afgelopen jaren via Google Street View beelden van Nederland. Net als Haanstra's documentaire dat in 1963 deed, tonen de beelden de gewone Nederlander en karakteristieke taferelen van ons land. We zien Staphorstse vrouwen grasmaaien, een Hollands gezinnetje kamperen en bakfietsmoeders ruzie maken. De beelden voeren ons van kale Zeeuwse vlaktes tot de propvolle Amsterdamse tuindorpen; van rebellerende pubers tot het meisje van Vermeer. Zo ontstaat een fascinerend beeld van ons polderland.

De voorstelling komt live tot stand, in een combinatie van de directheid van theater en de beeldende kracht van film, begeleid door woorden van columniste Sylvia Witteman en een live uitgevoerde soundtrack. #Alleman onderzoekt wat er de afgelopen vijftig jaar veranderd is. Hebben we onze preutsheid verloren om ons nu druk te maken over onze privacy? Heeft de veelvuldige beschikbaarheid van informatie ons rijker gemaakt?
projecten van eerder

Papadag